REPUBLIKA HRVATSKA
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji
   Italiano    
Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske raspisao Javni poziv za Croaticum - projekt učenja hrvatskog jezika za Hrvate izvan Republike Hrvatske
JAVNI NATJEČAJ za prijavu programa i projekata udruga i ustanova hrvatske nacionalne manjine u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2013. godinu
Zakon o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske
Vlada RH
Sabor i EU
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH
Kako investirati u Hrvatsku?
Strategija o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske
Hrvatska u svijetu
HOME Vanjska politika Predstavništvo Info servis Konzularni poslovi O Hrvatskoj Linkovi

VIJESTI

RIM, 1. travnja 2014.

OBJAVA BIRAČIMA

Na temelju Odluke Predsjednika RH o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske od 18. ožujka 2014. koja je stupila na snagu danom objave („Narodne novine“, broj 36/14 od 21. ožujka 2014. godine) obavještavamo Vas da će se izbori u diplomatsko-konzularnim predstavništvima održati

u nedjelju, 25. svibnja 2014. od 07:00 do 19:00 sati.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 19. veljače 2014.

Hrvatske svjetske igre 2014.

Pozivaju se Hrvati iz svih krajeva svijeta da se prijave na natjecanje na Hrvatskim svjetskim igrama 21.-26. srpnja 2014. u Zagrebu. 

Više na: http://www.mvep.hr/files/file/dmku/140219-Hrv-sv-igre-2014.pdf

više...

VIJESTI

31. prosinca 2013.

Produžen rok za odjavu i prijavu prebivališta

Vlada Republike Hrvatske 27.prosinca o.g. donijela je Uredbu o izmjeni Zakona o prebivalištu kojom rok za prijavu i odjavu prebivališta produžuje do kraja 2014. godine.

Više informacija na: http://www.mvep.hr/files/file/2013/131113-prebivaliste.pdf

više...

VIJESTI

PALAZZO DI VENEZIA, 16. prosinca 2013.

U ponedjeljak, 16. prosinca, u rimskom Palazzo di Venezia  otvorena je izložba poznatog hrvatskog fotografa Đure Janekovića, čije je trajanje predviđeno do 12. Siječnja, koju je iniciralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu.

više...

VIJESTI

MILANO, 3. prosinca 2013.

U milanskom Teatru Zona K, 7. i 8. prosinca gostovat će zagrebački Teatar ITD

U milanskom Teatru Zona K, 7. i 8. prosinca gostovat će zagrebački Teatar ITD s jednom od svojih najizvođenijih i najnagrađivanijih predstava,redatelja Olivera Frljića,pod nazivom "Mrzim istinu!". Pokrovitelj gostovanja je Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu, koji je pomogao u njegovoj organizaciji.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 21. studenog 2013.

Državni referendum 01.12.2013.

više...

VIJESTI

ZAGREB, 19. studenog 2013.

Zahtjev za aktivnu registraciju u diplomatskim i konzularnim predstavništvima RH mailom, poštom ili faksom do 20. studenog 2013.!

 

više...

VIJESTI

ZAGREB, 13. studenog 2013.


Informacije o odjavi/prijavi prebivališta u Hrvatskoj (PDF)

više...

VIJESTI

ZAGREB, 12. studenog 2013.

DRŽAVNI REFERENDUM 1. PROSINCA

više...

VIJESTI

FIRENZA, 19. listopada 2013.

Dodjela nagrada dobitnicima VII. po redu MEDIAMIX Festivala

Dana 19. listopada 2013. u prostorijama Ville Arrivabene u Firenzi je održana svečana dodjela nagrada dobitnicima VII. po redu MEDIAMIX Festivala. Radi se o festivalu fotografije i kratkometražnog filma koji je ove godine tematski bio podijeljen u tri dijela: socijalna tematika, kultura te okoliš. Organizatori festivala su Općine Firenca i „Centro Socioculturale Didattica- Espressione-Ambiente“.

više...

VIJESTI

RIM, 18. listopada 2013.

Festival diplomacije u Rimu

Na poziv Festivala diplomacije u Rimu, veleposlanik Damir Grubiša sudjelovao je u radu ove manifestacije koja se održavala od 9. do 18. listopada 2013. u tri okrugla stola i pisanim prilogom na temu „Kakva diplomacija za 21. stoljeće“, koji će biti objavljen u zborniku radova s te manifestacije.

više...

VIJESTI

VERONA, 10. listopada 2013.

„Kakva Europa za našu budućnost“

Veleposlanik Damir Grubiša je 10. listopada sudjelovao na skupu pod nazivom „Kakva Europa za našu budućnost“ koji je održan u Veroni u organizaciji zaklade Giorgio Zanotto, a pod pokroviteljstvom Europskog parlamenta, banke Banco popolare di Verona i grada Verone, te Veronskog sajma i udruge poslodavaca Confindustria Verona.

više...

VIJESTI

RIM, 30. kolovoza 2013.

Talijanska nacionalna Udruga pomoraca, (Associazione nazionale Marinai D'Italia)  ove je godine slavila dvadesetu obljetnicu i odlučila je tom prigodom, uz mnoge pozvane dužnosnike talijanske mornarice i drugih osoba vezanih za pomorsku djelatnost, pozvati i najviše diplomatske predstavnike hrvatskog veleposlanstva.

više...

VIJESTI

RIM, 2. srpnja 2013.

U Veleposlanstvu RH u Rimu u utorak, 2. srpnja 2013. svečano je obilježen Dan državnosti te pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji. Proslavi je nazočilo oko 600 gostiju iz političkog, gospodarskog i kulturnog života, veleposlanici i drugi diplomati akreditirani pri TR, kao i brojni pripadnici hrvatske zajednice u Italiji.

više...

VIJESTI

RIM, 30. lipnja 2013.

Medfilm Festival u Rimu, na kojem je Hrvatska bila zemlja-domaćin, trajao je od 21. do 30. lipnja, a kao najava festivala upriličeno je zajedničko predavanje voditelja predstavnika Europske Unije u Rimu Lucia Battistotija i vlp RH u EU Damira Grubiše o aktualnom trenutku Europske unije i ulasku RH u EU, u Casa del cinema u Villi Borghese, sjedištu talijanske filmofilije. Službeno otvorenje Festivala bilo je 21. lipnja u prostorijama muzeja MAXXI, na kojemu su govorili direktorica Festivala Ginella Vocca i vlp Grubiša.

više...

VIJESTI

RIM, 3. lipnja 2013.

U organizaciji Hrvatsko-talijanske udruge i Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu je 3. lipnja u prostorijama Veleposlanstva održana književna večer sa spisateljicom Veronikom Santo, jednom od najcjenjenijih hrvatskih spisateljica znanstvene fantastike. Veronika Santo je Hrvatica koja već dugi niz godina živi i radi u Rimu.

više...

VIJESTI

RIM, 1. lipnja 2013.

U organizaciji Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu u subotu, 1.lipnja, održana je tradicionalna večera uoči Dana državnosti RH. Ove je godine večera održana u Tivoliju, gradiću pored Rima u prestižnom prostoru Ville Cini.

više...

VIJESTI

RIM, 28. svibnja 2013.

U Nacionalnom muzeju narodnih običaja i umjetnosti u Rimu (MAT) je 28. svibnja održano predstavljanje moliških Hrvata u okviru projekta „Susret s jezičnim manjinama u Italiji“. Projekt je lansiralo talijansko Ministarstvo kulture preko Instituta za demografsku i etnološku antropologiju-IDEA i Nacionalnog muzeja narodnih običaja i umjetnosti u Rimu-MAT.

više...

VIJESTI

RIM, 10. svibnja 2013.

Veleposlanik je 9. svibnja sudjelovao na konferenciji „The State of the Union“ u Firenci, u organizaciji EUI –European University Institute. Konferenciji je prisustvovalo oko 200 sudionika iz političkih, znanstvenih i medijskih krugova. Konferencija se održava svake godine u Firenci na Dan Europe, a ove godine je rasprava bila posvećena ključnim dilemama daljnje izgradnje Europske unije.

više...

VIJESTI

RIM, 3. svibnja 2013.

Veleposlanik Grubiša predao je 2. svibnja vjerodajnice predsjedniku Republike Malte dr. Georgeu Abeli. U okviru posjeta Republici Malti susreo se i s ministrom vanjskih poslova dr. Georgeom Vella i državnim tajnikom za vanjske poslove Joe Colea, premijerom dr. Josephom Muscatom i predsjednikom parlamenta dr. Angelom Farruggijem.

više...

VIJESTI

RIM, 2. svibnja 2013.

U Acquavivacollecroce/Kruču je 30.travnja održan sastanak na kojem su sudjelovali gradonačelnici triju općina u kojima žive moliški Hrvati, zamjenica direktorice Muzeja narodne umjetnosti i tradicija u Rimu, Emilia De Simoni, predstavnici agencije za organizaciju kulturnih manifestacija „Present“ iz Milana, Angelo Boscarini i Elena Marini, te Sonja Lovrek Velkov, II tajnik u VRH Rim.

više...

VIJESTI

RIM, 2. svibnja 2013.

Voditelj Službe za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u MZOS RH, prof. Milan Bošnjak, posjetio je  30. travnja Acquavivacollecroce/Kruč, Montemitro/Mundimitar i San Felice/Filić, te se susreo s  gradonačelnicima triju općina, Sergiom Sammartinom, Corradom Zarom i Enricom Fagnanijem.

više...

VIJESTI

RIM, 30. travnja 2013.

Polaznici nastave hrvatskog jezika i kulture u Rimu u pratnji učiteljice Renate Grgurević roditelja posjetili su od 25. do 27. travnja Padovu i Veneciju. Izlet je organiziran inicijativom roditelja i učiteljice Grgurević uz financijsku potporu Grada Zagreba.

više...

VIJESTI

RIM, 28. ožujka 2013.

Dana 28. ožujka u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu održana  je konferencija za tisak u svrhu predstavljanja opernog djela „Marco Polo“ talijanskog skladatelja i dirigenta Daniela Zanettovicha,  te najave praizvedbe koja će biti izvedena u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu „Ivan pl. Zajc“ 24. travnja.

više...

VIJESTI

RIM, 25. ožujka 2013.

Prostorije Veleposlanstva 12. je ožujka posjetila ekipa HTV-a predvođena novinarkom Kornelijom Benazić koja je u Rimu snimala emisiju o hrvatskoj zajednici za emisiju „Glas domovine“.

više...

VIJESTI

DUBROVNIK, 22. ožujka 2013.

U Protokolarnom salonu Dubrovačko-neretvanske županije 21. ožujka o.g. održan je sastanak o mogućoj gospodarskoj suradnji u Dubrovačko-neretvanske županije na području Jadransko-jonske euro-skupine. Na radnom sastanku u prostorijama Županije razgovaralo se o mogućnostima uključivanja Dubrovačko-neretvanske županije u proces osnivanja Jadransko-jonske makro skupine za teritorijalnu suradnju, o suradnji s još nekoliko talijanskih regija, čiji bi cilj bio promicanje prekogranične, transnacionalne i međuregionalne suradnje u gospodarstvu, društvenim djelatnostima, znanosti i umjetnosti.

više...

VIJESTI

RIM, 18. ožujka 2013.

U organizaciji Pokrajine Benevento, Pokrajinskog zavoda za turizam i Sanitskog Sveučilišta (Universita' del Sannio) održana je 15. ožujka u Beneventu (Campania) konferencija s naslovom „Hrvatska – most između dviju Europa“ u čast predstojećeg ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

više...

VIJESTI

RIM, 11. ožujka 2013.

Dan žena koji se posljednjih godina već tradicionalno obilježava prijemom u prostorijama Veleposlanstva, ove je godine organizirao ženski dio radnog tima veleposlanika Grubiše.

više...

VIJESTI

RIM, 8. ožujka 2013.

Na temelju Odluke predsjednika RH o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske (N.N.27 od 04. ožujka 2013.godine) obavještavamo Vas da će se izbori u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u inozemstvu održati

u subotu, 13. i nedjelju 14. travnja 2013. godine od 07:00-19:00 sati.

U skladu s navedenom Odlukom izvješćujemo Vas da do zaključno 3. travnja 2013. godine  traje postupak PRETHODNE REGISTRACIJE BIRAČA i AKTIVNE REGISTRACIJE BIRAČA.

više...

VIJESTI

RIM, 8. ožujka 2013.

OBAVIJEST O IZBORIMA ZA EUROPSKI PARLAMENT

Izbori za zastupnike u Europski parlament održat će se u subotu 13. travnja 2013. godine i nedjelju 14. travnja 2013. godine za sve birače koji će glasovati izvan Republike Hrvatske.  Pozivamo birače da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača zaključno do srijede 03. travnja 2013. godine.

više...

VIJESTI

RIM, 5. ožujka 2013.

Na poziv veleposlanika u VRH Rim je 04.03.2013. godine održan sastanak s gradonačelnicima triju općina u kojima žive moliški Hrvati.

više...

VIJESTI

RIM, 28. veljače 2013.

U prostorijama Veleposlanstva je u četvrtak, 28. veljače održan je zajednički koordinacijski sastanak predstavnika hrvatske i slovenske policije.

više...

VIJESTI

RIM, 18. veljače 2013.

Veleposlanik Grubiša posjetio je u subotu,16. veljače, prostorije Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu koje se nalaze u okviru Hrvatskog papinskog zavoda Sv. Jeronima.  U prostorijama udruge ujedno se održava i Nastava hrvatskog jezika i kulture u inozemstvu pod vodstvom prof. Renate Grgurević, kao i tečajevi hrvatskog jezika za odrasle koje vodi prof. Zorka Verović.

više...

VIJESTI

BOLOGNA, 11. veljače 2013.

Od 7. do 8. veljače u Cappelli Farnese, Palazza d'Accursio u Bologni održan je europski susret Komisije EU /„SME-envoy“. Europska komisija je grad Bologna izabrala kao lokaciju u znak posebne pažnje i u okviru poticajnih mjera na putu normalizacije poduzetništva talijanske Regije Emilije Romagne, teritorija koji je 2012.g. bio teško pogođeno potresom.

više...

VIJESTI

BARI, 30. siječnja 2013.

Tijekom službenog posjeta gradu Bariju veleposlanik Damir Grubiša svečano je otvorio zajedničku izložbu hrvatskih i talijanskih umjetnika.

više...

VIJESTI

RIM, 30. siječnja 2013.

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Rimu u petak, 1. veljače, održan je sastanak Povjerenstva za manjinsku zajednicu u Talijanskoj Republici.

više...

VIJESTI

BARI, 29. siječnja 2013.

U okviru nastupnog posjeta talijanskoj regiji Puglia i gradu Bariju, 26. I 27. siječnja veleposlanik Damir Grubiša se susreo s počasnom konzulicom RH u Bariju, Rosom Alo', predsjednikom Regionalnog vijeća, Onofrijom Intronom, prefektom grada Barija, Mariom Tafarom, posjetio je Sveučilište „Aldo Moro“ i Tehničko sveučilište Politecnico di Bari, susreo se s predsjednikom Gospodarske komore Barija, Alessandrom Ambrosijem i predsjednikom uprave Luka Bari, Francescom Marianijem, a na kraju posjeta svečano je otvorio zajedničku izložbu hrvatskih i talijanskih umjetnika u Bariju.

više...

VIJESTI

FIRENZE, 26. siječnja 2013.

U okviru nastupnih posjeta talijanskim gradovima i regijama, 25. siječnja veleposlanik Grubiša posjetio je Grad Firencu gdje se susreo s počasnom konzulicom Republike Hrvatske, gđom Alessandrom Fusi, predsjednikom Gradske skupštine Grada Firence, Eugenijom Gianijem, prefektom Luigijem Varrattom, te voditeljem katedre za slavistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Firenzi, prof. Marcellom Garzanitijem.

više...

VIJESTI

RIM, 21. siječnja 2013.

Pod pokroviteljstvom i u organizaciji Grada Rima u Oranžeriji Sv. Sista u Rimu u nedjelju 20. siječnja, održana je dječja priredba posvećena dopunskim školama nacionalnih predstavnika Istočne Europe, a na kojoj su se predstavili i učenici Hrvatske dopunske škole u Rimu. Ovo je druga godina za redom da je pridružena vijećnica Tetyana Kuzyk, koja je ujedno i posebno imenovana povjerenica gradonačelnika Rima,  Giannija Alemanna, za integraciju stranaca u Rimu u suradnji s Gradskim uredom za socijalne politike i usluge građana, okupila dopunske škole i udruge Istočne Europe koje djeluju na području Grada Rima. Geslo ovogodišnje priredbe bilo je „započnimo od naše budućnosti“. U središtu proslave bila su djeca kao nositelji naše budućnosti, te iznimno zahtjevna  i važna uloga svih sudionika u odgojnom procesu, naročito za djecu stranaca za koju je bitno da  uz integraciju  u novim domovinama, ne izgube svoj nacionalni i kulturni identitet zemlje porijekla.

više...

VIJESTI

RIM, 21. prosinca 2012.

U ambijentu jednog od najekskluzivnijih hotela grada Rima, St.Regis, 20. prosinca o.g. počasni predsjednik Međunarodne asocijacije direktora hotela, gospodin Umberto Martuscelli organizirao je božićni Grand Gala 2012.

više...

VIJESTI

RIM, 20. prosinca 2012.

U salonu Veleposlanstva RH u Rimu, dana 19. prosinca 2012.g. potpisan je Protokol o suradnji između hrvatske Udruge za razvoj poduzetništva „Ra.Gos“ sa sjedištem u Zagrebu i talijanske Asocijacije za gospodarski razvoj „AISVEC“ sa sjedištem u Veneciji, kojim se definiraju tematike i aktivnosti vezane za razvoj i kulturu poduzetništva. Protokol o suradnji regulira suradnju dviju udruga u zajedničkom cilju kreiranja ozračja solidarnosti i poslovne korektnosti.

više...

VIJESTI

RIM, 19. prosinca 2012.

U prestižnom prostoru Papinskog instituta za sakralnu glazbu u Rimu (Pontificio Istiuto di Musica Sacra), u zajedničkoj organizaciji veleposlanstava RH pri Talijanskoj Republici i pri Svetoj Stolici, 18. je prosinca održan Božićni koncert na kojem su nastupili umjetnici iz Hrvatske: Mario Perestegi, orgulje, Nina Kobler, sopran i Marin Zokić, truba.

više...

VIJESTI

RIM, 17. prosinca 2012.

Flos Olei 2013 - jedini svjetski vodič posvećen kvaliteti ekstra-djevičanskog maslinovog ulja, tiskan na talijanskom i engleskom jeziku svečano je prezentiran 16. prosinca 2012. u salonima prestižnog rimskog hotela The Westin Excelsiora. Ovo četvrto izdanje vodiča koji uređuje renomirani novinar svjetskog glasa, Marco Oreggia u suradnji s Laurom Marinelli, uvodi čitatelje u svijet maslinarstva prezentacijom 45 zemalja umješnim i visoko stručnim opisom njihovih raznolikih sorti 488 proizvođača i 700 etiketa. Jedan od trenutaka prezentacije zasigurno očekivan s najvećim nestrpljenjem je bilo ovogodišnje proglašenje pobjednika „The Best 20“ i uručenje nagrada. Hrvatska je ponovila prošlogodišnji uspjeh i ponovno ušla među svjetske najbolje proizvođača ekstra-djevičanskog maslinovog ulja . Pobjednik „The Best 20“ 2012.g. u kategoriji „Migliore Olio Extravergine di Oliva Blended – Fruttato Medio“ je uljara „Tonin“ iz Vodnjana proizvođača, Antonia Pastrovicchia s autohtonom hrvatskom maslinarskom sortom buža.

više...

VIJESTI

NAPULJ, 12. prosinca 2012.

U okviru nastupnih posjeta talijanskim regijama, vlp RH u TR, Prof.dr.sc. Damir Grubiša posjetio je 12. prosinca Regiju Campaniju i grad Napulj. Veleposlanika je u Napulju dočekao počasni konzul Mariano Barresi, te ga poveo u obilazak prostorija Počasnog konzulata koji se nalazi u samom centru grada. Pk Barresi izvijestio je vlp Grubišu o aktivnostima koje poduzima kao počasni konzul Republike Hrvatske u Regiji Campaniji u cilju gospodarske, političke i turističke promidžbe Republike Hrvatske,  kao i o izvrsnoj suradnji s talijanskim tijelima i institucijama u Regiji Campania i s VRH u Rimu. Vlp je u pratnji pk Barresija posjetio gradonačelnika Napulja, Luigija De Magistrisa. U razgovoru s gradonačelnikom, vlp je istaknuo kako je RH zahvalna Italiji kao prvoj od država osnivačica EU-a na brzoj ratifikaciji Pristupnog ugovora, te je upoznao gradonačelnika o trenutnom političkom trenutku u RH. De Magistris je spomenuo kako je za vrijeme dok je bio europarlamentarac posjetio Zagreb koji ga se jako dojmio. Sugovornici su se složili kako je dosadašnja suradnja u području kulture, obrazovanja i gospodarstva vrlo dobra, međutim, nisu iscrpljene sve mogućnosti. De Magistris je naglasio kako je Napulj naročito otvoren za kulturnu suradnju, te je u tom smislu naglasio kako će se iduće, 2013. godine održati Međunarodni forum kultura u Napulju.

više...
  Uvodna riječ

Dobrodošli na Internet stranice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici!

Sa zadovoljstvom Vam izražavam dobrodošlicu na Internet stranice hrvatskog Veleposlanstva u Rimu. Naša stranica, otvorena 2006., i dalje želi predstavljati kanal komunikacije sa svima onima koji žele biti informirani o zbivanjima i činjenicama vezanim za Hrvatsku. Za našu zemlju ovo je posebno značajan trenutak, budući da će uskoro, 1. srpnja 2013. postati članicom Europske unije. Njezinim pristupanjem biti će zatvoreno jedno poglavlje mučne povijesti, koja će međutim biti okrunjena povratkom Hrvatske u europsku obitelj kojoj zapravo pripada od samog početka, od kada su se Hrvati naselili na obale Jadranskoga mora.
Tako se istodobno zatvara jedna stranica europske povijesti, a druga se otvara. Postat ćemo dijelom projekta i pokreta europske integracije bez presedana, koji uspijeva održati mir u Europi već više od šezdeset godina i koji je istodobno uspio izgraditi jedno novo društvo utemeljeno – ne samo na univerzalnom idealu mira – već na ljudskim pravima, na dobrobiti građana, na demokraciji i solidarnosti – visokim vrijednostima koje u potpunosti dijelimo i kojima ćemo uskoro aktivno doprinositi kao punopravni član.

 
  više...   
vrh stranice Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH, 2006.